Sycamore Residence

Frank and Bonnie Burgess asked us to design a contemporary family home that accentuates the indoor-outdoor California style of living and entertaining. Their property is situated in the Santa Barbara foothills overlooking beautiful views of the Montecito valley and coastline beyond. They also asked that we restore their property to its more natural original state by regarding and introducing native and adaptive planting. The existing site had been completely graded and the natural lands forms essentially erased as part of a previous development. Our design solution evolved into a curvilinear building form that follows the natural contours of the land, the living spaces radiating about the radius of the curve and placed to take advantage of specific site views. A bent and spaced interior wood ceiling accentuates the radial forms and provides warmth and continuity between spaces, as well as excellent acoustics. Building materials have been selected for their natural aesthetic beauty and suitability for the harsh coastal foothill environment. Articulate detailing underscores the natural characteristics of the materials and the integrity of the design aesthetic. Integrally colored stucco, copper, stained cedar wood siding, opaque and clear green glass, cherry wood cabinetry, and natural honed stone comprise a palette of materials with a quiet elegance and tranquility.

x Close